Před pasterací nebo sterilací ovoce a zeleniny se velmi často používá postup zvaný blanšírování. Tento proces spočívá v krátkodobém zahřátí a opětovným zchlazení suroviny. Jeho hlavním cílem je inaktivace enzymů a uvolnění molekul vzduchu z vlákniny.
Při tepelném opracování párou není v dolní části skříně napuštěna voda a pára je vháněna do dvou větví rozváděcího potrubí pod dopravníkem a do tří distribučních trubek nad dopravníkem. Tím je prostor horké zóny rovnoměrně zaplněn párou.
Při tepelném opracování v horké lázni je dolní část skříně naplněna vodou. Hladina vodní lázně je nastavena tak, aby okraje kapes byly nad hladinou. Voda je přímo ohřívána párou vháněnou do ponořené dolní větve potrubí zakončené parním injektorem.
Zelenina je ručně vkládána nebo pomocí dopravníku sypána do násypky kapsového dopravníku. Násypka je opatřena rozhrnovací lištou, která zajistí rovnoměrné rozložení suroviny v prostoru jednotlivých kapes dopravníku. Za násypkou dopravníku vstupují kapsy do uzavřeného vyhřívaného prostoru. Nekonečný pás s kapsami přepravuje zeleninu v horní větvi, kde probíhá tepelné zpracování. Na konci horní větve je chladící zóna, za kterou se surovina vyklopí na odsunový pásový dopravník. V klesajícím úseku vratné větve kapsového dopravníku je umístěna čisticí zóna. Zde jsou kapsy opláchnuty sadou plošných trysek. Tím je z kapes odstraněn zbytek suroviny, který nevypadl při otočení kapsy. Rám stroje je v celé délce vratné větve kapsového dopravníku opatřen odnímatelnými kryty. Do vyhřívaného prostoru je zavedeno potrubí páry o teplotě 133ºC a jmenovitém tlaku 0,3 MPa.
Dopravník pro blanšírování je z celonerezové konstrukce (oceli jakosti DIN 1.4301), včetně spojovacího materiálu jakosti A2 s použitím plastových komponentů. Všechny použité materiály mají atest pro přímý styk s potravinami.
Celková délka | 7860 mm |
Celková šířka | 965 mm |
Celková výška | 2325 mm |
Objem jedné kapsy | 15,5 cm3 |
Počet kapes | 74 ks |
Celková hmotnost | 2090 kg |